Zweetvoeten voorkomen met goede schoenen

Van kinds af aan heb ik nogal last van zweetvoeten. Tijdens vakanties werd ik verplicht mijn stinkende schoenen en sokken ver buiten de tent te bewaren, ik vroeg Sinterklaas de pepernoten alstublieft niet ín mijn schoen te strooien en tijdens gymlessen op school zag ik elke keer weer op tegen het moment dat mijn schoenen uit moesten. De vieze geur die van mijn voeten afkwam gaf een gevoel van onzekerheid en maakte dat ik situaties waarin mijn schoenen uit moesten zoveel mogelijk probeerde te vermijden.Herkenbaar? Veel mensen hebben last van zweetvoeten en alle daarbij komende ongemakken.
Gelukkig zijn zweetvoeten, zelfs voor de grootste stinkvoet, grotendeels te voorkomen!

Oorzaak van zweetvoeten

Zweetvoeten ontstaan doordat zweetklieren onder de huid vocht afscheiden. Op die manier wordt onze lichaamstemperatuur constant gehouden. Het zweet dat door de klieren wordt afgescheiden is in principe geurloos. De penetrante lucht wordt veroorzaakt door bacteriën. En die bacteriën gedijen het best op broeierige, warme en vochtige plaatsen, zoals onder de oksel of de voeten. Bovendien nestelen bacteriën zich onder oude huidschilfers, die veel voorkomen op voeten en in schoenen.

Kies ademende schoenen

Om het zweten en de geurverspreidende bacteriën te voorkomen is het dus belangrijk dat je voeten goed kunnen blijven ademen. Voor mij ging er een wereld open toen bleek dat ik met juist schoeisel al een hele hoop zweetvoet-ellende kon voorkomen! Ik liep al jaren op schoenen rond die onvoldoende de mogelijkheid boden vocht en warmte van mijn voeten af te voeren. Gelukkig zijn er schoenen te koop die hier wel rekening mee houden! Sinds ik schoenen heb die voldoende ademen heb ik nauwelijks last meer van zweetvoeten. Wanneer je last hebt van zweetvoeten, let dan op de volgende aspecten bij het kopen van je nieuwe schoenen:

  • goede ventilatie
  • vermijd kunststof materialen, zoals nylon en rubber
  • kies lederen schoenen

Bijkomende voordelen van een goede ventilatie van je schoeisel is dat een aantal bij zweetvoeten voorkomende ongemakken tot het verleden zullen behoren. Goed ademende schoenen helpen het draagcomfort op de volgende manieren:

  • voorkomen van blaren
  • verlichten van drukplekken
  • voorkomen van eeltknobbels

Ruime keuze uit modellen

Ik had eerlijk gezegd nooit gedacht dat het zoveel zou schelen wanneer je gewoon goede schoenen koopt. Een aantal jaar geleden werden er ook wel schoenen gemaakt die rekening hielden met een goede ventilatie, maar het aanbod in modellen was toen nog klein. Gelukkig is de keuze uit modellen tegenwoordig groot, waardoor je er altijd vlot bij kunt lopen.

Verdere tips tegen zweetvoeten

Met het dragen van het juiste schoeisel kun je zweetvoeten dus al grotendeels tegengaan. Wil je het risico op zweetvoeten echt tot een minimum beperken, dan volgen hier nog een aantal tips die je kunt gebruiken:

  • Gebruik sokken van katoen of wol. Dit ademt beter dan sokken van polyester.
  • Was regelmatig je voeten. Op deze manier verwijder je oude huidcellen, waaronder bacteriën kunnen gedijen. Na het wassen je voeten goed droog maken.
  • Wissel regelmatig van schoenen, het liefst dagelijks.

Zweetvoeten kunnen dus eenvoudig tot het verleden behoren! Door bewust te kiezen voor ademende schoenen kunnen ongemakken als gevolg van zweetvoeten tot het verleden behoren. Ik trek tegenwoordig wanneer nodig gerust mijn schoenen uit, zonder de angst stank of vochtplekken te verspreiden. Nu u nog!