Heerlijke stijlvolle klompen in vele soorten en maten

Waarom lopen we in Nederland op klompen? Welke geschiedenis en ontwikkeling kent de klomp van oudsher tot de hedendaagse stijlvolle klomp? Waarom zijn ze nog steeds populair?

Geschiedenis van de klomp in Nederland

Zo’n 800 jaar geleden hadden de arme boeren geen geld om schoenen te kopen. Plus er groeiden, vroeger al, heel veel populieren bomen in Nederland. Dit is tevens een snelgroeiende boom waardoor het relatief goedkoop hout is. Zo ontstond dus de eerste betaalbare schoen voor de boeren. Deze houten sandalen werden steeds verder doorontwikkeld. Van het voorzien van een extra dikke houten laag, vanwege de veelal modderige wegen, tot uiteindelijk de houten klomp in de 15e eeuw, zoals wij die nu kennen. Er ontstonden ook verschillende soorten klompen, zoals de vissersklomp, de smokkelaarsklomp, de zondagsklomp etc. Ook had elke streek zijn eigen klomp. Zo heeft de vissersklomp een spitse neus waarmee de vissers de neus van hun klomp tussen de netten staken, en zo de netten binnen haalden. Terwijl de smokkelaarsklomp de hak aan de voorkant heeft zitten. Ten slotte heeft de zondagsklomp een mooie beschildering.

Waarom zijn klompen nog steeds populair

Klompen zijn over het algemeen gemaakt van populierenhout. Naast dat dit hout veel voorkomt in Nederland en snelgroeiend is, heeft het de volgende eigenschappen: het ventileert, isoleert en is goed te bewerken. Vanwege de zachtheid van het populierenhout kan er een goedgevormd voetbed worden gemaakt voor een goede ondersteuning en lichaamshouding. En doordat er veel luchtbelletjes in het hout zitten, zorgt dit voor verkoeling in de zomer en voor warmte in de winter. Het poreuze hout werkt dus zowel ventilerend als isolerend en het neemt vocht op. Tevens zijn klompen veilig en doen ze niet onder voor een veiligheidsschoen met een stalen neus. Naast populierenhout wordt ook een klein deel van de klompen van wilgenhout gemaakt. Wilgenhout heeft o.a. de eigenschap dat het enorm watervast is, vandaar dat deze klompen ook met name in de noordelijke provincies verkocht worden. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat de klomp een gezond schoeisel is en nog steeds populair ! Bovendien bestond er in de 16e en 17e eeuw een klompenmakers-gilde in Nederland. Vroeger werden de klompen met de hand gemaakt en het is bijv. moeilijk om twee identieke klompen te maken, mede daarom deze gilde.

De veelzijdigheid van de stijlvolle klomp

De klomp is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig product dat naast ambachtelijk met name machinaal geproduceerd wordt. Naast de klomp zoals we die kennen van 800 jaar geleden, heeft de klomp zich inmiddels ontwikkeld in vele variaties ! Zo is de klomp uitgegroeid, tot ook, zeer stijlvolle klomp modellen. We kennen nu vele soorten en gemaakt van verschillende materialen. Zoals de klomp zonder hak, met hak tot hoge hak; en met open teen en dichte teen. Het voetbed van hout, wat al het nodige comfort biedt, met de bovenkant gemaakt van leer of kunstleer of kunststof etc. Eventueel gecombineerd met andere materialen als decoratie, zoals: imitatiebont, stof, ketting etc. Ook zijn er klompen van geheel kunststof, namelijk de populaire lichtgewicht Crocs !

Kortom er zijn vele soorten stijlvolle klompen, dus voor iedere outfit en elke gelegenheid !